
Exista o legenda mostenita din generatie in generatie cum ca aceasta comuna(Satchinez) a fost fondata de Pavel Chinezu si de unde i se trage si numele : Kenez-Temes-Kenez adica satul lui Pavel Chinezu din Timis.
In legatura cu numele satului lui Pavel Chinezu ,nume desigur pastrat peste 5 veacuri in onoarea sa, el se gaseste mentionat scriptic deseori sub denumirea de Kenez-Rekezy, la autorii Milleker B,Borowsky S, Stefan Manciulea, care vorbesc despre existenta cetatii sau castelului lui Pavel Chinezu.Istoricul N. Iorga il numeste viteazul si cumplitul Pavel Chinezul.(foto).
In galeria marilor aparatori , ca ostas neintrecut si luptator activ pentru apararea independentei patriei si a gliei stramosesti s-a inscris si viteazul erou roman, Pavel Chinezul.De numele lui este legata in primul rand apararea granitelor de sud ale Banatului , impotriva incursiunilor fanatice turcesti in a doua jumatate a secolului XV, pe timpul vitejilor domni romani Vlad Tepes si Stefan cel Mare .Ocuparea vremelnica da catre turci a Banatului a avut loc numai dupa moartea Huniazilor si a lui Pavel Chinezul- acest stralucit comandant (comite )al tinutului banatean-intre anii 1478-1494, ridicat la mari functiuni de stat numai prin merite proprii pana la rang de capitan suprem al armatelor in vremea domniei lui Matei Corvin Huniade.Din cetatea lui Pavel Chinezul-resedinta strategica a eroului n-a mai ramas astazi decat o ridicatura de pamant sub forma unui trunchi de con , cu o raza de aproximativ 50m si inalta de 30m numita de localnici Gomila . Din fosta moara de apa a lui Pavel Chinezul situata in apropierea cetatii se mai pastreaza amintirea si numele locului Cotul Morii.Legenda istorica si traditia populara din Banat nu a uitat nici pana azi scena primei intalniri intre Pavel Chinezul si regele Matei Corvin . Se povesteste ca Regele Matei Corvin s-ar fi aflat in drum de la Seghedin spre Timisoara (1458) s- a oprit la moara lui Pavel Chinezu , moara unde pe vremea aceea eroul nostru era ajutor de morar.La moara s-au oprit doua trasuri de nobili in care era insusi Regele Matei Corvin si au cerut apa. Viteazul si puternicul Pavel Chinezul a luat o piatra de moara , a asezat pe ea o cana cu apa (pocal) si i-a servit pe masura rangului ,gest care l-a impresionat pe rege.Dupa aceasta memorabila intalnire, Pavel Chinezul a fost ridicat din calfa de morar la rang de baron , apoi a fost numit ban al Severinului , comite de Timisoara si capitan suprem al ostilor regatului din aceasta regiune
Odata ajuns comite de Timisoara (1478) a instruit multe trupe de ostasi si a fortificat cetatile de pe Dunare si din multe sate pentru a face fata oricarui atac inamic, a consolidat cetatea Lipovei si Soimos.La numai un an de la numirea sa in calitate de comandant al Timisoarei , Pavel Chinezu a trebuit sa intervina in lupte grele , chemat fiind de prietenul sau Stefan Bathory, voievodul Ardealului,in lupta de la Campul Painii(Orastie), dintre ostirile ardelene si armatele turcesti.Batalia a durat o singura zi , a fost foarte sangeroasa au murit 10.000 de romani si 30.000 de turci (Foto).
Pavel Chinezul a luptat vitejeste si a invins, izbanda fiind sarbatorita pe campul de lupta.Traditia consemneaza faptul ca ostatii lui Pavel Chinezul si-au facut mese din lesurile dusmanilor cazuti ,de pe care ei mancara si baura la cina .
In ziua de 2 noiembrie 1481 Pavel Chinezu se indreapta din cetatea Timisoarei spre sud, in fruntea unei armate de 32.000 de oameni se indreapta spre Serbia , cetatea Golubat unde a-au dat lupte ,populatia sarba a trecut de partea invingatorilor adica a lui P. Chinezul pe care i-a adus in jurul Timisoarei si i-a colonizat.
In 15 septembrie 1482 Pavel Chinezul a gastigat batalia cu Frederic al III lea al Austriei.
La sedinta dietei maghiare din 15 iulie 1490, a luat parte si P Chinezul , care a sprijinit direct alegerea ca rege a lui Vladislav al II lea.
In luna martie 1492, turcii au atacat iarasi granitele de sud ale regatului maghiar , profitand de luptele interne. Ei au fost intampinati si zdrobiti in jurul Timisoarei de catre Pavel Chinezul.Desi batran si partial paralizat, comandantul de Timisoara mai respinse un atac turcesc indreptat impotriva Croatiei si a Banatului, in iarna anului 1493,dupa care in 24 noiembrie1494 s-a stins din viata in Loc St. Clemens, pe malul stang al raului Sava.Dupa unele date Pavel Chinezul ar fi fost inmormantat in cripta bisericii vechi din loc. Nagyvazsony (langa Balaton ,Ungaria), in vreme ce alte scripte precizeaza exact numele locului, adica cripta Bisericii vechi Sf. Mihai Romania.La marginea de sud-vest a comun ei Satchinez(Satul- Chinezului), judetul Timis,mai exista si astazi o movila de teren numita de localnici Gomila, unde la un sondaj arheologic partial (1979)s-au gasit urme materiale de locuire omeneasca in mai multe straturi :din epoca neolitica , din epoca bronzului (geto-daco-romana)dar mai ales urme arheologice clare din evul mediu (sec. al XV lea ).Tot aici se afla un nucleu central fortificat (caramizi , mortar ,palisade), un sant de aparare si un val circular de pamant urme probabile a unei cetati strategice din secolul XIII-lea ,XV-lea , sau urmele unei manastiri?, leprozerii?,afirmativ s-au gasit acolo si cateva monede din epoca Sigismund de Luxemburg si anume a sotiei sale ,Regina Maria(1382-1385).
Dupa dezafectarea cetatii(distrugerea ei )pe locul si in apropierea ei s-ar fi aflat un cimitir de sat (sec. XV-lea,XVI lea)S-au gasit aici oase umane ravasite,si 5 schelete de oameni ridicate pentru muzeu.Ca inventar s-au gasit :varfuri de sageti,ceramica ,cuie,un cercel de bronz , 2buc. Monede din epoca regelui Matei Corvin(1468-1470)si o moneda cu Antonius II din Italia , emisa in 1402.Dupa Prof. D Protase , tot in hotarul comunei s-ar fi gasit 9 monede de bronz romane si 2 monede de argint cu imparatul Antonius Pius si diva Augusta Faustina , predate muzeului Ungariei de Sud in anul 1905-1907, apoi o ceasca opait dacica (fragment), gasita in anul 1973 si predata Muzeului Banatului.
Puteti gasi fotografii vechi si acutale facute in Satchinez urmarind acest link: http://satchinez.org/galerie-foto