Barateaz  - localitate situata in nordul comunei.

Aceasta localitate a fost atestata documentar  din secolul XV ( 1411 ), a fost colonizata cu maghiari si germani in secolulXIX.

Pe aceasta cale as dori sa multumesc  preotului Paroh Ioan Danciu (FOTO) de la Biserica din Barateaz pentru contributia sa in elaborarea  acestui articol

In anul 1995 Preotul I. Danciu a cercetat cronicile scrise de Pr. Constantin Miut si Tiberiu Margineantu care i-au fost inaintasi precum si alte traditii orale.

Etimologia cuvantului (Barateaz ) este derivat de la cuvantul slav „brati” adica frati.Maghiarii neputand pronunta „brati” sau frati au zis au zis „barát”(calugar).Romanii autohtoni punand cuvantul „barát” sub flexibilitatea limbii lor au format pluralul „Barati”.

Pe locul asezarii Barateaz-spune traditia –a existat casa economica a calugarilor de la manastirea din hotarul Manasturului in drumul Vingai intre Barateaz si Manastur.Ruinele acestei manastiri s-au pastrat pana in anul 1884, iar astazi se poate vedea un loc mai inalt inconjurat de un sant.Fiind constransi de limba romana,ungurii au numit aceasta casa „Baráczhazá” (de la Barati), in loc de „Barátokháza”.Romanii au numit-o Baratiaz apoi Barateaz.

Satul Barateaz este prima data amintit in diplomele din 1411 apoi in cele din 1428. In harta topografica Merczy din 1723-1727 apare ca localitate fara locuitori.In harta din 1785 intocmita cu o statistica a proprietatilor funciare „Grundes ausweis der Steur Gemeide”donata de enoriasul Milovan Milivoi din Barateaz Muzeului Mitropoliei Banatului , figureaza apartinand in districtul Aradului Nou cu 99 de case si 2 mori cu cai.

Infiintarea localitatii este atestata intre secolele XIII-XIV,deoarece pentru perioada mai veche nu exista documente ci doar traditii.La prima invazie turceasca Barateazul era organizat in Parohie veche si avea biserica proprie in locul numit azi „Coturi”. Simtind baratejanii apropierea turcilor au luat clopotele din turn si le-au asezat intr-o fantana din Coturi pe care au astupat-o si la intoarcere au pierdut locul si urma clopotelor , tanjind dupa ele si in ziua de azi.Aceasta intamplare a avut loc la anul mantuirii 1552.

In 1803 a fost cumparata aceasta asezare de la stat de catre Ioan Martin , Francisc si Grigore Cabdebo de origine armeana ai caror descendenti au posedat-o intre anii 1914-1943. Vatra satului de azi nu corespunde cu asezarea ei din trecut care a fost situata pe valea si dealul de langa sat dinspre Calacea .Si astazi mai exista o cruce de piatra care marcheaza locul vechiului cimitir si al bisericii .Din cauza inundatiilor la care era expus satul , cu timpul locuitorii s-au asezat pe vechea vatra a satului .

Populatia de bastina au fost romani , fapt consemnat si in nota explicativa pe pe harta din 1875 in care se precizeaza ca atunci a existat in Barateaz numai Parohie romana cu biserica , scoala si cimitir „Rumenische Kirche Pfarre, Schule, Friedhof”. Cu timpul prin fluctuatia locuitorilor numarul romanilor a inceput sa scada ,iar in anii 1884-1885 si in Barateaz au fost colonizati germani din jurul Köln-ului.La recensamantul din 18 martie 1967 populatia germana era dubla decat cea a romanilor, iar satul numara 750 locuitori.

In ce priveste administratia comunala la inceputul secolului al XVIII-lea Barateazul a fost sediul de „plasa „ datorita faptului ca familia Capdebo a avut o importanta deosebita in administratie .Cu timpul sediul a fost mutat in comuna Vinga.Notariat a existat in comuna inca din primii ani ai organizarii administrative si a durat pana in aprilie 1930, cand se desfinteaza si formeaza impreuna cu comuna Satchinez „circumscriptia notariala Satchinez”.La 1februarie 1937 iarasi devine comuna cu organizare proprie pana in anul 1942 cand se afiliaza comunei Gelu. Actualmente apartine de comuna Satchinez.

Intre anii 1600-1700 un grec din Timisoara a edificat pe spesele sale ,o biserica , in Barateaz pe dealul din sud- vestul localitatii situat intre drumul Timisoarei si al Hodonului de pe parau la circa 200 m de actuala vatra a satului.In a doua jumatate a veacului al XVIII –lea s-a stramutat localitatea de pe locul unde se afla azi , dar credinciosii au cercetat cu regularitate si biserica din deal dupa ce a fost construita si cea noua . Actuala biserica a fost construita intre anii 1822-1832 in stil baroc –vienez.

 Puteti gasi fotografii vechi si acutale facute in Barateaz urmarind acest link: http://satchinez.org/galerie-foto