"Povestile nu sunt eterne daca nu sunt spuse"
Si daca tot ne apropiem de Halloween am zis sa fim cumva in ton si sa postam ceva "creepy" :)

Prin periplurile noastre in internet..am gasit o informatie care la inceput ni s-a parut aberanta, insa la o verificare mai amanuntita, SURPRIZA!Chiar s-a intamplat pe meleagurile noastre!!!
Se stie ca prin sec XIX si inceput de secol XX era "la moda" otrava (arsenicul) prin partile astea ale Europei, (ex in 1850 in Ungaria au fost spanzurate 60 de femei care si-au otravit sotii cu arsenic) au fost cazuri celebre de crime prin otravire pe la Lipova (Lippa),Criscior (Kristyor), Jebel si alte locuri insa ce spuneti de Satchinez???

Ei bine, pe la anul 1907 ziarele vuiau despre crimele petrecute in Knez (Satchinez).Iata si povestea:
(mentionez ca am incercat sa pastrez pe cat de mult posibil continutul original al articolelor din ziarele acelor vremi )


1* Cadavrele a cel putin 25 de persoane care se presupune ca ar fi fost otravite cu arsenic au fost exhumate in Knez, Ungaria.Doua femei au fost arestate pentru ca au vandut otrava celor care doreau sa scape de partenerii de viata.Cinci barbati si doua femei au fost arestate si acuzate de crima.

2* Satul Knez (Satchinez), de pe langa Temesvar (Timisoara), din Ungaria (*la acea vreme), a fost dezvaluit lumii ca fiind o comunitate de otravitori.
In decurs de un an, se estimeaza ca o suta de persoane au murit otraviti in acest sat cu doar 1.000 de locuitori.Sotii si-au otravit nevestele, sotiile si-au otravit sotii, parintii si-au otravit copiii, copiii si-au otravit parintii.

Nicio relatie de rudenie, nici macar cea de indragostiti/iubiti, nu a reprezentat o bariera pentru intentiile criminale ale acestor oameni.

Uciderea prin otravire a devenit un obicei. Ori de cate ori o persoana putea obtine ceva prin indepărtarea unei alte persoane, se recurgea la aceasta metoda.
O ceasca de cafea inmanata sotului de catre sotia lui zambitoare la ora micului dejun sau poate paharul de vin de casa turnat de el la cina dupa o zi de munca la camp, putea contine doza letala. Deseori victima cunostea pericolul, dar nu exista nicio scapare intr-un sat in care toata lumea cunostea pe toata lumea si metoda otravirii devenise obicei.
Singura scapare era aceea de a otravi persoana pe care o banuiai ca a incercat sa te otraveasca. Astfel, Kneez (Satchinez) s-a umplut de persoane care incercau sa se otraveasca unul pe altul. (?!)
“Artizana” otravii era o femeie pe nume Martha Petrubany.O femeie frumoasa, bogata, cu un par des de culoare neagra, ochi negri sclipitori, trasaturi bine definite si obrajii rumeni - tipul de unguroaica bogata.S-a casatorit cu un agricultor bogat acum cinci ani (1902) doar pentru avere.Un tanar avocat local cu perspective bune a devenit “admiratorul inflacarat” al Marthei Petrubany. Dorinta cea mai mare a Marthei era sa-l vada pe batranul ei sot disparut din calea casatoriei sale cu tanarul avocat pentru a putea imbina situatia sociala superioara (*a avocatului) cu averea batranului.

Petrubany (in unele articole l-au numit Petrucani in altele Petromany) era pe moarte, iar sotia sa a decis sa grabească procesul. Batranul suferea cumplit de malarie si credea ca un anumit tip de leac, facut din vin fierbinte si alte ingrediente, ii oferea alinare. Obisnuia sa bea cate o halba în fiecare seara. Aceasta bautura complexa si foarte aromata, cu amestec de condimente, zahar, s.a.m.d, a oferit o oportunitate admirabila pentru introducerea unei anumite cantitati de arsenic sub forma de pulbere. Sotia lui obisnuia sa pregateasca bautura otravita in fiecare seara cu mainile-i sale iubitoare si sa vada cum bietul batran o bea pana la ultima picatura. In acest fel a reușit sa-l ucida printr-un proces de otravire lenta in trei saptamani.In momentul in care a fost ingropat, nu exista nici cea mai mica suspiciune a cauzei mortii sale.

Apoi un soc a asteptat-o pe vaduva. Avocatul, care probabil avea o banuiala despre ceea ce se intamplase, nu mai dorea sa se casatorească cu ea.
Iubirea lui Petrubany s-a preschimbat in furie, in conformitate cu regula binecunoscuta.La fel ca si defunctul ei sot, avocatul a fost inlaturat prin otravire cu arsenic fiind ajutata de slujitoarea sa, Sara Hazyok, in efectuarea acestei crime.

Apoi, aceste doua femei si-au facut o indeletnicire din a vinde otrava si a da sfaturi cum sa o foloseasca, in beneficiul nevestelor care voiau sa scape de soti. Au obtinut arsenic in cantitati mari sub pretextul ca este folosit pentru a ucide sobolanii din hambarele fermei.

Oricare sotie care fusese maltratata de sotul ei, sau care voia sa se casatoreasca cu un alt barbat, putea fi sigura ca ar primi asistenta din partea doamnei Petrubany si complicei sale.Nu au refuzat niciodata sa ofere asistenta, deoarece s-ar fi ajuns la plangeri impotriva lor.Acestea au furnizat otrava si au dat sfaturi despre cum ar trebui să fie administrata, ele subliniind ca cea mai buna metoda a fost întotdeauna sa o puna in leacuri, in cazul in care victima era bolnava. Ele incercau sa obtina cat mai multi bani de la cei care aveau nevoie de otrava, dar in condițiile în care nu au refuzat niciodata sa ajute, pretul acestora a scazut uneori la 5 kreitari pentru femeile sarace.

Sotii au aflat ce se intampla, iar unii dintre ei au cautat ajutor de la doamna Petrubany in indepartarea sotiilor lor, ajutor pe care l-au si obtinut.
In cele din urmă o femeie pe nume Poskar, care a hotarat sa-si omoare sotul si a cumpărat otrava de la doamna Petrubany, si-a ucis accidental copilul. Avand remuscari a mers la autoritatile de la Temesvar (Timisoara) si a marturisit ce planuise sa faca, ce s-a intamplat si ce stia despre alte lucruri care s-au intamplat in Kneez (Satchinez).

La inceput, autoritatile au refuzat sa creada ca astfel de enormitati ar putea fi posibile. Ei au privit-o ca pe o femeie nebuna si au trimis-o sa fie examinata de catre medici.

Apoi, o alta femeie, care si-a otravit sotul si a fost speriata de incercarea fiicei sale de a o otravi ca represalii, a mers la autoritati si si-a marturisit fapta . Acest lucru a facut ca autoritatile sa ia in considerare inceperea unei anchete

O echipa formata din medici, reprezentanti ai procurorului si politiei a fost trimisa la Kneez (Satchinez) si au inceput operatiunile in cimitirul local. Mormantul sotului ultimului informantor a fost deschis si au fost descoperite in ramasitele sale arsenic in cantitati care ii determinasera in mod clar moartea.

Au urmat scene uluitoare. In urmatoarele zile, anchetatorii au dezgropat mai multe morminte, luandu-le in ordine, incepand cu cele mai recente si fara sa analizeze daca exista informatii clare cu privire la moartea ocupantilor. Pamantul a fost imprastiat cu ramasite in descompunere. Satenii au incercat sa intervina in operatiuni, iar un regiment de soldati a fost chemat să pazeasca cimitirul.

Din primele douazeci si cinci de morminte care au fost deschise, ramasitele a treisprezece corpuri contineau arsenic in cantitati suficiente pentru a provoca moartea. Autoritatile au ramas stupefiate de numarul cazurilor de omor prin otravire in acest sat. 

Doamna Petrubany si complicea sa au fost arestate inca de la inceputul anchetei. Apoi, doctorul din sat a fost arestat, pentru ca, evident, a semnat certificatele de deces ca fiind din cauze naturale, in multe cazuri despre care trebuia sa stie ca nu erau naturale.El si-a marturisit infractiunea si a explicat ca ar fi fost otravit la randu-i daca ar fi refuzat sa accepte crimele.

Deasemenea macelarul din sat a fost arestat pentru acuzatia ca el a vandut carnati amestecati cu arsenic celor care aveau nevoie.

Au urmat arestari in masa.Patru soti si opt sotii au fost arestați pentru otravirea partenerilor de viata.

Doua dintre femei au otravit doi soti succesivi iar unul dintre barbati a otravit trei sotii!

Un taran numit Vassa Ardelan a fost acuzat de otravirea matusii sale bogate pentru a intra in posesia averii pe care ea o avea.

Nicholas Glass, un vaduv, se spune ca si-a otravit vecinul, Anton Braun, pentru ca el sa se casatoreasca cu vaduva acestuia.

Catherine Biber este acuzata de uciderea ginerelui sau, Michael Kuhn, motivand ca l-a ucis pentru ca era betiv.Ea este, de asemenea, suspectata pentru uciderea parintilor ei, cu care nu era in relatie prea buna. Acestia au murit brusc, dar trupurile lor nu au fost inca exhumate, deoarece au murit de trei ani.

Lenka Rogyok si-a otravit sotul, Aron, pentru ca nu a vrut sa se mute într-un alt sat, unde locuia fiica ei casatorita.
In multe cazuri, otravirile au fost comise din cele mai banale motive, Julia Wuicsitch si-a otravit sotul pentru a se putea casatori cu amantul sau mai tanar si pentru ca actualul sot nu-si permitea sa-i cumpere o rochie noua .

1907 woman

Ca un rezumat al acestei povesti:
Informatiile au fost verificate accesand mai multe arhive cu ziare ale acelor vremuri.
https://paperspast.natlib.govt.nz/…/wanganui-her…/1907/1/4/2
https://paperspast.natlib.govt.nz/…/poverty-bay…/1907/1/12/7